Men spreekt van hyperhidrosis, wanneer verhoogde zweetafscheiding overmatig optreedt. Hyperhidrosis kan een symptoom van een aandoening zijn, zoals hyperthermie of hyperthydrosis. In zo’n geval probeert men vooral de oorzaak van de aandoening te behandelen.

Indien de oorzaak van hyperhidrosis niet kan worden vastgesteld, biedt Iontoforese goede symptomatische behandelmogelijkheden. Stress, emotie en temperatuur kunnen een sterke invloed hebben op de afscheiding van zweet, maar hoeven niet perse ten grondslag te liggen. Vooral handen en voeten zijn door de aanwezigheid van relatief veel eccriene zweetklieren bij hyperhydrosispatiënten snel aangedaan.

Iontoforese
Iontoforese wordt al ca. 50 jaar met succes toegepast als symptoombehandeling bij hyperhidrosis. Talrijke studies bevestigen de effectieve werkzaamheid.

Een generator levert een zwakke gelijkstroom. Leidingwater dient als geleidend element voor de overdracht van de stroom op de huid. Vooral handen en voeten zijn op deze wijze goed te behandelen.
De te behandelen gebieden (handen/voeten) worden in een speciale container met water geplaatst. Daarna wordt de stroom via elektrodeaansluitingen op de container aan de handen en/of voeten overgedragen. De patiënt voelt een licht prikkelen.

In de eerste maand vinden ca. 8 behandelingen van ongeveer 20 minuten plaats. Daarna is in de regel een onderhoudsdosering van eenmaal per week tot eenmaal per kwartaal voldoende. In extreme gevallen moet de behandeling vaker worden toegepast.

Apparatuur: IDROSTAR, IOMAX-4

Zie ook: contra-indicaties

Terug naar overzicht

foto-zweet.jpg